top of page

Sportskador
"Hur Skadade Löpare, Tennisspelare och Golfare Kan Komma I Form...(Och Hålla Sig i Form), Utan Frustrerande Idrottsskador Som Hindrar Dig Från Att Vara Aktiv Och Njuta Av Din Aktivitet"

icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png

Oavsett om du har skadat dig nyligen då du idrottat eller om du längre tid haft besvär med idrottsskada-kan det vara frestande att tänka att det "inte är något allvarligt" eller "stå ut med det" så gott du kan.

Eller så är det lätt att tappa motivationen och känna sig uppgiven och undra om du någonsin kommer att kunna komma tillbaka och utöva din idrott eller vara aktiv som du kunde vara tidigare...

Om det här har hänt dig så är du inte ensam, detta är någon som jag ser dagligen på min klinik, oavsett tid på året.

Jag har själv lång erfarenhet av träning på hög nivå och har upplevt olika skador både personligen och genom mina patienter. När en skada inträffar så sätter jag igång och behandlar DAGEN EFTER.

Det är totalt motsatsen till vad många inte gör när de skadar sig och är förklaringen till varför personer med idrottsskador frågar sig själva:

"Det har gått flera månader nu- Så varför har jag FORTFARANDE ont och är hindrad i att vara aktiv och utöva min favoritsport?"

Många människor som får en idrottsskada tror att de kommer att bli bättre om de vilar ett par dagar för att sedan kunna komma tillbaka igen. Men när de sedan ska börja sin aktivitet märker de att de fortfarande har besvär-ibland ännu värre än vad det var tidigare. Ofta när du har ont känner du inte så mycket av skadan men när du sätter igång igen kommer smärtan tillbaka och oavsett hur mycket du vilar blir det ingen förbättring.

Låter detta som dig?

Ett annat scenario som jag ofta hör är att man går till en läkare och får rådet att vila, använda ett skydd och prova att äta en omgång med antiinflammatoriska tabletter i 4 veckor. När 4 veckor har gått så har inget förändrats utan besvären kan till och med ha blivit värre...

När det kommer till idrottsskador så är det så att vila sällan är lösningen på dina besvär, oavsett om det är meniskskada, stukad fot eller löparknä för att ta några exempel.

Kanske är du bara förvirrad och frustrerad på grund av alla olika råd du fått från olika håll. Du kanske tror att det är din rygg som är problemet när det i själva verket är din höft som ligger bakom?

Den här förvirringen resulterar ofta i att många istället ger upp och avvaktar med att söka hjälp för att kunna komma tillbaka till sin tidigare idrott eller aktivitet. Vad som är ännu värre är att många accepterar att "deras aktiva tid" är förbi och att det är något som är normalt och något man får "finna" sig i.

Har du också det såhär?

Om du är frustrerad och lever med en idrottsskada, här är 7 anledningar till att det håller i sig längre än vad det borde:

 
1. Du trodde att det skulle gå över av sig självt- vilket det inte gjort.
 2. Du gick till läkaren som gav dig rådet att ta värktabletter som inte hjälpte utan den smärtan kom tillbaka då du slutade äta dem.
 
 3. En vän eller familjemedlem berättade för dig att du lättare får idrottsskador när de blir äldre, så du har accepterat detta.
 4. Du har provat andra terapeuter och sjukgymnastik tidigare men inget de har sagt eller gjort hjälpte.
5. Du har provat några övningar från Youtube som inte har hjälpt eller gjort smärtan 10x värre.
 6. Du har provat att vila på grund av smärtan men smärtan upplevs fortfarande irriterande och du känner av det dagligen.
 7. Du bestämde dig för att prova några omgångar med massage vilket kändes skönt och behagligt för stunden men ändrade inget på lång sikt.

Om något av detta har hänt dig så kontakta gärna mig ifall du önskar få hjälp med dina besvär. Faktum är att om du provat något av ovanstående så är det faktiskt bra, för då vet du vad som inte fungerar och då hitta en lösning som fungerar!

Här är 4 saker du kan göra
 1. För det första måste du bestämma dig för att få hjälp. Så många väntar på att söka hjälp och tänker att värken går över med tiden, men 6 månader senare har det inte förändrats... eller så har det blivit värre
 2. Nästa steg är att göra RÄTT sorts övningar- det snabbaste sättet att få ett slut på nackproblem är att få rätt övningar med rätt dosering av en specialistsjukgymnast. Detta hjälper till att reducera smärtan och kan få dig att komma igång och vara aktiv igen samt minskar risken att nacksmärtan kommer tillbaka( eller gör din nacksmärta värre som vissa övningar gör).
 3. Undvik för mycket vila- även om vila är viktigt för återhämtningen kan för mycket vila göra att din återhämtning går långsammare än förväntat. Många människor tänker att vila betyder total vila från träning och belastning. Det skulle istället hjälpa att få ordentligt utformade övningar som hjälper dig i din läkningsprocess tillsammans med behandling hos en specialistsjukgymnast. Genom att göra detta kan du förvänta dig att drastiskt öka möjligheten att komma tillbaka till din aktivitet. 
 
 4. Få riktig "hands on" sjukgymnastik-Det är bevisat att sjukgymnastik hjälper vid idrotsskador. Faktum är att idrottsskador är ett av de vanligaste besvären jag ser på FysioCenter. Om dina besvär stör dig i jobbet, din förmåga att vara aktiv, hotar din självständighet eller hindrar dig från att tillbringa tid med familj och vänner- så kan sjukgymnastik hjälpa dig med att komma tillbaka till det liv du förtjänar så snabbt som möjligt.
Hur Kan Sjukgymnastik Hos FysioCenter Hjälpa Dig Att Bli Av Med Din Idrottsskada-För Gott?
 
Här är några av de saker som jag kan hjälpa dig med:
 1. Kan snabbt och effektivt minska smärta och stelhet- ofta inom ett par behandlingar.
 2. Hitta vad som är fel och komma till rätta med grundorsaken en gång för alla- ofta inom 30 minuter.
 3. Smärta tar mycket energi och begränsar din nattsömn- jag kan hjälpa dig till en bättre nattsömn så att du har mer energi under dagen.
 4. Försäkring om att ditt problem har blivit "löst" och "korrigerat"- och ger dig perfekta övningar för att skynda på läkningsprocessen.
 5. Kan hjälpa dig att få ett slut på den onda cirkeln med värktabletter-vilket är bra för din hälsa på lång sikt.
 6. Kan hjälpa dig att undvika operationer eller andra ingrepp för att komma till rätta med dina besvär.
 7. Kan hjälpa dig att undvika besök hos läkare där du endast får värktabletter och råd om vila.
 8.Kan hjälpa dig att få möjlighet att umgås med vänner och familj- utan att smärtan hindrar dig.
 9.Kan hjälpa dig att få en god nattsömn utan att du behöver vrida och vända dig för att hitta en bekväm position.
 10. Kan hjälpa dig så att du kan röra dig obehindrat och komma tillbaka till din favoritaktivitet.

"Läs Mer Om Vad Andra Nöjda Klienter Hos FysioCenter Säger"

Roger, 30+, ont i underben

 

"I samband med en uppsägning beslutade jag mig att ta tag i löpträningen som legat vilande en tid. Min stora passion i livet är golf men det är svårt att utföra på vinterhalvåret, så med ordentligt med löpning kan även golfen förbättras tänkte jag.

 Som så många andra gånger tenderar jag att gå ut för hårt i allt jag påbörjar och fick snabbt väldigt ont i mina benhinnor. Jag ignorerade problemet eftersom att jag haft smärtor i benhinnorna förut och det då gått över av sig självt.


Men nu skulle det bli annorlunda, jag sprang 3-4 dagar i veckan och tävlade alltid mot klockan. Jag tränade hårt även fast jag hade ont i benhinnorna. Vid julledigheten hade jag så ont i mina ben att jag inte kunde stödja mitt vänstra ben mot marken. Smärtan var intensiv och ihärdig. En nära vän till mig tipsade mig om Andreas och sade att han är väldigt seriös och mycket duktig.

 

Jag hade ingen tidigare erfarenhet från sjukgymnaster och tänkte att det inte var något för mig. Tillslut kontaktade jag Andreas och vi påbörjade en stötvågsbehandling. Redan efter 2 veckor kunde jag börja gå kortare promenader igen. Andreas visade mig några övningar han tyckte att jag skulle göra parallellt med gång och stötvågsbehandlingen. Efter ytterligare några veckor pratade vi om möjligheten att kunna börja springa igen. Andreas rekommenderade mig att prova för att se om behandlingen fungerar. Korta sträckor kunde jag springa men hade fortfarande lite ömmande smärtor i uppförsbackar. Under en löprunda fick jag väldigt ont i mitt vänstra knä och vi behandlade det tidigt så att det gick över direkt.


Jag är väldigt nöjd med behandlingen, innan vi påbörjade behandlingen så trodde jag inte att jag skulle kunna springa igen utan en operation. Jag hade otroliga smärtor och alla gav mig tips på vad jag skulle göra, allt från nya skor, till olika typer av underlag som skulle undvikas.

I dag är jag smärtfri men behandlingen fortgår då smärtor kan uppkomma i samband med träning. Jag räknar med att kunna springa ordentligt till sommaren igen. Jag vill rikta ett stort tack till Andreas för allt han hjälpt mig med. Jag är väldigt nöjd och rekommenderar Andreas till alla jag vet har problem oavsett vad det är."

Roger-1024x576.jpg
bottom of page