top of page
Diagnostiskt ultraljud
Ultraljud.jpg
Bild på knäskålssena
Hos FysioCenter finns möjlighet att få undersökning med diagnostiskt ultraljud vilket ger möjlighet till bättre diagnostik och bedömning av din skada.

-Du kanske har en skada som inte blivit ordentligt undersökt?

-Du vet att något är fel men inte fått någon förklaring till dina besvär?

-Du är frustrerad över att ditt besvär inte blir bättre trots otaliga veckor med övningar och träningsprogram?

-Du vill veta hur allvarlig din skada är så att du kan få rätt träning för att bli bra?

Oavsett anledning så kan jag hjälpa dig med undersökning på min klinik. Jag har examen i ultraljudsdiagnostik vilket är viktigt för att kunna tolka bilderna och få undersökningen så korrekt som möjligt.

Ultraljudsundersökning passar bra för att undersöka mjukdelar som inte syns på vanlig slätröntgen. Faktum är att ultraljudet har lika bra möjlighet att bedöma skador i mjukdelar som magnetröntgen.

Nedan följer några exempel på strukturer som är lämpliga för ultraljud:

 
  • Muskler

  • Muskelsenor

  • Nerver

  • Ligament

  • Ledkapslar

  • Brosk

Tyvärr lämpar sig inte ultraljud för undersökning av rygg och nacke då ultraljudsvågorna inte kan komma igenom skelettet.

Fördelen med ultraljudsundersökning är att det går snabbt och du får svar på en gång. Du slipper även strålning som du utsätts för vid vanlig röntgen. En annan fördel är att man kan undersöka den skadade strukturen i rörelse.

Ultraljudsundersökning fungerar också bra som utvärdering efter genomförd rehabilitering för att se hur skadan har läkt.

Hur går ultraljudsundersökning till?

Du får antingen ligga eller sitta ner beroende på vad som ska undersökas. Därefter applicerar man ultraljudsgel på proben (handenhet) som ger bilden på skärmen. Denna flyttas runt över området för att få med alla vinklar som behövs för att kunna göra en korrekt bedömning. Undersökningen är smärtfri vilket kan vara bra att känna till. När man hittar någon skada sparas bilderna och ofta jämförs även den friska sidan.

Vem utför undersökningen?

Det är sjukgymnast med specialistutbildning med examen i ultraljudsundersökning som är lämpad att utföra undersökningen. Anledningen är att det tar lång tid att lära sig tolka och få fram rätt bilder

Tycker du detta låter intressant är du välkommen att kontakta mig genom att trycka på knappen nedanför

petra.jpg
Petra 50+, ont i axel

"Jag hade besvär med värk i höger axel sedan ett år tillbaka på grund av ändrade arbetsuppgifter. Jag fick besvär med att utföra arbetsuppgifter och fick även svårigheter att sova på grund av smärta. Efter ett tag fick jag även värk ner i armen och handen. Jag var tvungen att äta värktabletter för att klara av smärtan. Det var svårt att ta på sig tröjan och lyfta armen över huvudet.

Jag fick rekommendation att kontakta Andreas på FysioCenter. Andreas undersökte axeln med ultraljudsundersökning och hittade felet.

Efter några behandlingar och övningar kunde jag börja att använda armen med mindre smärta. Nu sover jag även bra på nätterna och behöver inte äta värktabletter längre.

Jag har redan tipsat flera bekanta att ta kontakt med FysioCenter för olika besvär. Det var bra att man fick enkla och bra övningar som inte är svåra att göra istället för ett helt papper som jag fått på andra ställen.
"Läs Mer Om Vad Andra Nöjda Klienter Hos FysioCenter Säger"
bottom of page