top of page
Hälsporre

Hälsmärta

 

Lider du av hälsmärta?

 

Besväret är mycket vanligt och upp till 10% av personer över 50 år kommer att drabbas av plantar hälsmärta någon gång. Det finns många olika orsaker till varför du kan ha plantar hälsmärta, men några av de vanligaste är:
 

 • Plantar fasciit (ibland kallad hälsporre)

 

 • Hälkudde-syndrom

 

 • Calcaneal fraktur

 • Stressfraktur

 • Calcaneal nervsmärta

 

 • Benblåmärke


Hälsmärta kan vara mycket handikappande. Lyckligtvis finns det hjälp att få om du lider av hälsmärta. Genom att använda Solemaids PF-sulor kan du lindra symtomen så att du kan fortsätta vara aktiv.

 

Upplever du några av följande symtom?

 • Kan inte stödja på hälkudden utan smärta (vanligtvis på morgonen)

 • Svullnad och rodnad vid hälkudden

 • Hälsmärta när du står

 • Hälsmärta när du går

 • Hälsmärta när du vilar

 • Smärta i baksidan av hälen

 • Smärta när hälen kommer i kontakt med mjuka material, som kuddar eller filtar

 • Diffus smärta runt hälen

 • En brännande, huggande och smärta


Då lider du troligen av plantar hälsmärta – och vi tror att Solemaids PF kan hjälpa dig.

Observera att inte alla symtom nödvändigtvis gäller dig, eftersom de varierar beroende på diagnos.


Vad är plantar hälsmärta?


Har du gjort testet i videon ovan? Har du smärta under hälen? Har du hälsmärta utan skada? Känns din häl öm? Då kan du lida av någon av följande orsaker till hälsmärta:

 

 

 Plantar fasciit

 Plantar fasciit är en inflammation i det plantara ligamentet som förbinder hälen   med   framdelen av foten. Det orsakas av en minskning av elasticitet och   styrka i ligamentet.

 

 Smärtan är oftast lokaliserad till insidan av hälen där ursprunget till ligamentet   sitter. Benämns ofta som hälsporre vilket oftast inte är fallet då man kan ha en   utväxt på hälbenet utan smärta.

 

 

Hälkudde-syndrom
 

 Hälkuddesmärta är ett tillstånd som ofta känns under mitten av hälen. Det   orsakas   av en degeneration av cellerna i hälkudden som i sin tur medför en   förlust av elasticitet och förtunning av hälkudden under hälbenet.

 

 Smärtan är inte enbart lokaliserad till hälkudden utan oftast till vävnaderna till   hälbenet.

 

 Calcaneal stressfraktur
 

 Calcaneal stressfraktur är små multipla frakturer i bencellerna. Smärtan känns   oftast i och runt hälen. Dessa orsakas oftast av högintensiv och upprepad   belastning som exempelvis löpning. 

 

 

 Nervinklämning i calcaneus

 

 Nervinklämning är även känd som Baxter’s  nervinklämning, är en ömhet i         nerven som löper längs mitten eller innersta sidan hälen. Symtomen upplevs   ofta konstant och kan stråla ut till insidan av foten och stortån.

 

 Besvären triggas ofta igång av att stå, gå och springa.

 ​

 Benblåmärke

 Detta är ett trauma runt hälbenet som inte är lika allvarligt som hälbensfraktur.   Benblåmärke är en skada runt det subkondrala benet (den ytligaste delen av   hälbenet) och orsakas oftast av ett fall eller en kraftig stöt runt hälbenet.

 Det kan hända personer i alla åldrar och symtomen är svullnad runt hälbenet   och strukturerna runtomkring.

Vad orsakar hälsmärta?

 

 Det finns många orsaker till varför du kan utveckla hälsmärta. Risken ökar i   takt med ålder då strukturerna tappar i styrka och elasticitet. En annan orsak   kan vara att du   börjar med en ny aktivitet som du inte är van vid. Ibland kan   det vara att du köpt nya  skor som kanske inte passar dina fötter.

 Även om du minskar eller slutar med din nya aktivitet är det inte säkert att   smärtan i   hälen upphör då det skett en inflammatorisk process som fortsätter   tills den bakomliggande orsaken åtgärdats.

 Försök att känna efter på din fot med hjälp av ovanstående information var din   smärta kommer ifrån. Ibland kan det behövas en ultraljudsundersökning för att   bekräfta din diagnos vilket jag självklart kan erbjuda på plats.

 

Känner du igen någon  av de tidigare nämnda besvären kommer Solemaids PF-sulor att kunna hjälpa dig!

bottom of page