top of page

     

   Severs skada
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Severs skada, även känd som apofysit, är en av de vanligaste orsakerna till hälsmärta hos växande barn och ungdomar. Tillståndet innebär en inflammation i tillväxtzonen i hälen, vilken kan uppstå när detta område utsätts för uppressat tryck på grund av högintensiv aktivitet. 6 % av alla barn mellan 7–14 år kommer att utveckla Severs skada.

Hälsmärta orsakad av Severs skada kan lindras med  Solemaids Severs-inlägg där 90% upplever en förbättring.

 

Severs skada är ett smärttillstånd som påverkar den bakre delen av hälbenet hos barn. Det uppstår när upprepad belastning stör hälbenets tillväxtzon, särskilt under den period då skelettet fortfarande är mjukt och genomgår hormonella förändringar. Tillståndet är vanligt hos barn i åldern 9–14 år, men kan även förekomma redan vid 7 års ålder och hos barn som växer långsamt ända upp till 16 års ålder. När tillväxtzonen stabiliseras, förkalkas hälbenet och smärtorna minskar.


Vem löper risk att drabbas av Severs skada?

 

Barn med hög fysisk aktivitetsnivå, särskilt de som tränar flera gånger i veckan, är mer utsatta. Idrottsaktiva barn som spelar fotboll, handboll, badminton eller utövar gymnastik löper större risk att utveckla Severs skada.

Hur utvecklas hälsmärtan? Severs skada börjar ofta med ömhet i hälarna timmarna efter att barnet har varit aktivt. Smärtan kan sedan kvarstå även under aktivitet. Fortlöpande belastning på hälarna kan förvärra tillståndet, vilket kan leda till svårigheter att genomföra aktiviteter och det blir avbrott i träning och tävling.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur fungerar Solemaids?

 

Solemaids är en unik sula som kan hjälpa till att lindra hälsmärtor hos barn. Genom att använda Solemaids-sulor i skorna kan barnet gå och springa utan att belasta hälarna. Sulorna tar bort trycket från den bakre delen av hälarna genom kilar som sitter precis framför hälkuddarna. Genom att lyfta upp hälbenet utsätts inte hälen för stötar vid löpning och hopp.

 

Det är inte barnet som behöver en paus, det är hälen!

De flesta barn får höra att hälsmärta kommer att försvinna när de blir äldre och att de bör vila när det gör ont. Men det hjälper inte barnet att fortsätta vara aktivt, fortsätta med sin sport eller leka med vänner i skolan vilket kan hämma barnets fortsatta utveckling i sin idrott.

 

 

 

Låt ditt barn fortsätta vara aktivt genom att boka en tid för utprovning av sulor samt träningsupplägg för Severs skada!

         

Football team wearing Solemaids
bottom of page