top of page

Axelsmärta
 
"Hur Du Kan Få Ett Slut På Irriterande Axelvärk Som Hindrar Dig Från Att Vara Aktiv, Frustrationen Över Att Vara Skadad Och Möjligheten Att Få En Bättre Nattsömn"

icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
icons8-sad-50_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
2098705_edited_edited_edited.png
Om du upplever besvär från axeln är det lätt att tro att det kommer att försvinna av sig självt. Du kanske inte upplevde din axelsmärta som så besvärande till en början men nu har det förvärrats och hindrar dig från att vara aktiv och göra det du tycker om. Kanske känner du igen följande besvär?

-Du har svårigheter att lyfta armen för att plocka ner saker från skåp

-Du har smärta då du ska ta på dig en jacka eller tröja

-Du kanske inte har ont men upplever en stelhet som hindrar dig från att använda axeln fullt ut.

-Du kan inte ligga på sidan då axeln börjar göra ont och detta stör din nattsömn.

-Du kan inte träna som du vill på grund av smärta och stelhet.


Låter detta som dig?


Känner du igen detta så är du inte ensam-detta är något som jag ser dagligen på min klinik. Faktum är att detta är ett av de vanligaste problemen som personer söker för hos FysioCenter. 

När det kommer till att leva med axelsmärta vill alla gärna veta följande

"Varför händer detta mig?...

eller
 
Varför lider jag fortfarande av axelsmärta trots att jag stått ut med det i 6 månader(eller ännu mer)?

De flesta personer som får ont i axeln tänker att det kommer att gå över av sig självt.

Att de en morgon ska vakna upp och på något "magiskt" vis ska smärtan vara borta och allt ska bli som tidigare...
Men 6 månader senare har de fortfarande ont i axeln-oftast är det ännu värre än vad det var tidigare.

Ett vanligt scenario som jag ofta stöter på är att personer med ont i axeln träffar läkare som ger rådet att "ta de här värktabletterna och se hur det går".

Tyvärr är detta sällan det bästa rådet och efter 6 veckor träffar de läkaren på nytt eftersom det inte blivit bättre. Då sker ofta något i stil med att de får ännu starkare värktabletter och rådet att vila ännu MER. Möjligen skickar de dig på en vanlig slätröntgen som visar på artros,( vilket ytterst sällan är orsaken bakom din axelsmärta). Detta är galenskap och förklarar varför så många människor i åldern 35+ lider av kronisk axelvärk.

Har detta hänt dig?

Vad är orsaken till att smärtan och värken håller i sig längre än det borde? Det är lätt att bli förvirrad när du fått höra olika förklaringar från olika människor. Många personer tvekar inte att ge råd om vad du ska göra-dessvärre är inte alla råd till nytta för dina besvär.

Kanske tror du att dina axelbesvär började efter att du lyft konstigt eller sovit i någon konstig position-i själva verket kan det vara åratal av felaktig träning, avsaknad av träning eller dåliga vanor som ligger bakom och lyftet eller din sov-position är EFFEKTEN av det.

Om du inte vet vad du har att göra med kan axelsmärtor vara väldigt förvirrande och många blir uppgivna och tänker att de får acceptera värken som något de får "leva med" eller att "det är normalt" för din ålder.

Har du också det såhär?


Om du lever med axelsmärta är här 7 anledningar till att det varar längre än vad det borde


 1. Du trodde att det skulle gå över av sig självt- vilket det inte gjort.

 2. Du gick till läkaren som gav dig rådet att ta värktabletter som inte hjälpte utan den kroniska axelsmärtan kom tillbaka då du slutade äta dem.
 
 3. En vän eller familjemedlem berättade för dig att alla får axelsmärta när de blir äldre, så det är bara att acceptera.

 4. Du har provat andra terapeuter och sjukgymnastik tidigare men inget de har sagt eller gjort hjälpte.

 5. Du har provat några övningar från Youtube som inte har hjälpt eller gjort smärtan 10x värre.

 6. Du har provat att vila på grund av smärtan men det enda som hände var att axeln blev stelare och stramare.

 7. Du bestämde dig för att prova några omgångar med massage vilket kändes skönt och behagligt för stunden men ändrade inget på lång sikt.

Detta kan skapa en förvirring och frustration vilket gör att du kanske helt enkelt "ger upp" och finner dig i din situation och du väntar och helt plötsligt kan det ha gått månader eller år från det att dina besvär började..

Vad kan jag göra för att min axelsmärta ska gå över?
 
Här är 4 saker du kan göra

 1. För det första måste du bestämma dig för att få hjälp. Så många väntar på att söka hjälp och tänker att värken går över med tiden, men 6 månader senare har det inte förändrats... eller så har det blivit värre

 2. Nästa steg är att göra RÄTT sorts övningar- det snabbaste sättet att få ett slut på axelbesvär är att få rätt övningar med rätt dosering av en specialistsjukgymnast. Detta hjälper till att reducera smärtan och kan få dig att komma igång och vara aktiv igen samt minskar risken att axelsmärtan kommer tillbaka( eller gör din axelsmärta värre som vissa övningar gör).

 3. Undvik inaktivitet- Du kanske tänker att det bästa för din axel är att vila. Tyvärr är det bland det sämsta du kan göra. Oftast kan det kännas bättre för stunden men när du börjar använda axeln kommer smärtan tillbaka. Musklerna runt axeln mår bra av aktivitet, det gäller bara hitta en lagom belastningsnivå vilket en specialistsjukgymnast kan hjälpa dig med.
 
 4. Få riktig "hands on" sjukgymnastik-Det är bevisat att sjukgymnastik hjälper vid axelsmärta. Faktum är att axelsmärta är ett av de vanligaste besvären jag ser på FysioCenter. Om dina besvär stör dig i jobbet, din förmåga att vara aktiv, hotar din självständighet eller hindrar dig från att tillbringa tid med familj och vänner- så kan sjukgymnastik hjälpa dig med att komma tillbaka till det liv du förtjänar så snabbt som möjligt.

Om du vill veta hur du kan leva med mindre axelsmärta genom sjukgymnastik hos FysioCenter kan du kontakta mig genom att trycka på knappen nedan.
Hur kan Sjukgymnastik hos FysioCenter hjälpa dig att Minska Din Axelsmärta?

 1. Kan snabbt och effektivt minska smärta och stelhet- ofta inom ett par behandlingar.

 2. Hitta vad som är fel och komma till rätta med grundorsaken en gång för alla- ofta inom 30 minuter.

 3. Smärta tar mycket energi och begränsar din nattsömn- jag kan hjälpa dig till en bättre nattsömn så att du har mer energi under dagen.

 4. Försäkring om att ditt problem har blivit "löst" och "korrigerat"- och ger dig perfekta övningar för att skynda på läkningsprocessen.

 5. Kan hjälpa dig att få ett slut på den onda cirkeln med värktabletter-vilket är bra för din hälsa på lång sikt.

 6. Kan hjälpa dig att undvika operationer av axeln(vilket oftast inte behövs).

 7. Kan hjälpa dig att undvika besök hos läkare där du endast får värktabletter och råd om vila.

 8.Kan hjälpa dig att få möjlighet att hålla igång med din träning eller aktiviteter som du inte kan göra nu.

 9.Kan hjälpa dig att få en god nattsömn utan att du behöver vrida och vända dig för att hitta en bekväm position.

 10. Kan hjälpa dig så att du kan klara av vardagsaktiviteter som att ta på sig en tröja utan att det känns som axeln ska "ramla" av."Läs Mer Om Vad Andra Nöjda Klienter Hos FysioCenter Säger"


 
per%20i_edited.jpg
"Per, 70+, ont i axel samt nacke"

" Jag hade väldiga problem med att vrida på nacken och att titta uppåt. Utöver det så hade jag även känselnedsättning i armen/handen vilket gjorde det svårt att sova. Jag hade också svårt att lyfta armen över huvudet, ta på sig jackan och lyfta ner saker från ett skåp.

Efter behandling hos FysioCenter kan jag nu utföra allt det som var svårt att göra tidigare, har inte heller några besvär med känselnedsättning i handen längre heller.

Jag rekommenderar verkligen FysioCenter, har fått jättebra behandling och hjälp att komma tillbaka till det normala."
Anneli-Andersson-1024x576_edited_edited.

Annelie, 50+ ont i axel/nacke

Har i ett par år haft ont i en axel. Varje gång axeln blivit utsatt för belastning, ansträngning eller enkla vardagssysslor har det gjort ont och jag har känt en begränsning av att kunna utföra vissa aktiviteter såsom simning vilket jag tycker om. Jag trodde att det var “sviter” av mitt yrke med mycket lyft av barn och trodde att det var något jag måste acceptera. Jag har även haft ont i nacken och inte haft samma rörlighet som jag varit van vid. 


Jag träffade Andreas och bokade in ett besök för att se om han kunde hjälpa mig. Efter behandlingar med manipulation och några övningar som jag nu gör regelbundet, har jag fått tillbaka rörligheten i nacken och smärtan är borta. 


I min axel var det en inflammation i en led som var orsaken till smärtan och Andreas började behandla med stötvåg och laser.

Efter att ha fått denna behandling känner jag en stor förbättring. Nu kan jag simma igen utan att få ont och det är jag mycket glad för.

Jag kan verkligen rekommendera att ni gör ett besök hos Andreas om ni har ont i nacke eller axlar”

bottom of page